Kesihatan mempengaruhi sebahagian besar kehidupan kita secara penampilan Luaran dan dalaman. Keupayaan seseorang juga bergantung kepada standard Kesihatannya. Dalam memastikan kesihatan pada tahap optima pemakanan dan Persekitaran kita adalah factor penting yg harus diambil berat oleh setiap individu... < baca selanjutnya>


Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai...
baca-selanjutnya>

Cadangan waktu pengambilan nutrisi Shaklee mengikut jenis produk...
baca-selanjutnya>
Kombinasi produk Shaklee yg dicadangkan bagi
meningkatkan kesihatan secara optimum...
baca-selanjutnya>
Set bajet dibawah RM350, kombinasi beberapa produk pilihan terbaik shaklee..
baca-selanjutnya>


FAQ SHAKLEE

Hari ini saya nak share SOALAN-SOALAN LAZIM atau FAQ bagi yang berminat untuk join sebagai Shaklee Independent Distributor. Anda boleh baca di bawah ya. Jika ada tak faham jangan malu-malu untuk bertanya




Q: Bagaimana nak jadi distributor Shaklee ?
A: Registration fee is RM65 + RM10 (WM) / RM20 (EM) untuk postage member kit. Ataupun anda boleh beli barangan bernilai RM680, anda boleh dapat FREE membership. :)

Q: Berapa modal yang diperlukan ?
A: Tak perlu modal pun sebab dengan Shaklee ini kita boleh buat ala-ala dropship - bila customer order dan bayar barulah kita bayar kat Shaklee. Kita boleh order secara email atau phone call. Shaklee pula akan poskan barang tu kepada customer kita. Senang kan ? Unless nak simpan stok kat rumah, suka hati lah invest berapa pun.

Q: Berapa sales/belian kena maintain setiap bulan ?
A: Tak perlu maintain sales/points unless anda sudah jadi leader. Tiada jumlah minimum yang anda perlu beli setiap bulan kecuali anda memang target nak mendapatkan cash bonus. Nak beli untuk sendiri dan keluarga sahaja pun boleh. Tak rugi pun jadi ahli. Membership Shaklee ni lifetime. Jadi tak perlu risau nak renew every year :)

Q: Berapa keuntungan boleh dapat setiap bulan ?
A: Bergantung kepada sales/purchase kita pada bulan tersebut. Minimum 150 points (UV) untuk layak dapat cashback/rebate/bonus. Bonus bermula dari 5% sehingga 21%, depending on berapa points kita dapat. :)

Q: Kena cari orang ke untuk join sebagai ahli di bawah kita ? Kena head hunting ke ?
A: Tak perlu ! Saya pun tak suka nak cari-cari orang paksa-paksa join/beli. Kita share sahaja benefits of product and benefits bila join sebagai ahli.  Kadang-kadang sharing kita yang santai-santai di FB/blog mampu menarik minat orang untuk beli atau join sebagai ahli :)

Q: Tapiii saya tak tahu macam mana nak mula berbusiness...
A: InshaAllah saya akan guide dan  coach anda sebab once anda dah register dengan saya, anda dah jadi tanggungjawab saya, 'anak' saya. :) Cuma usaha untuk berjaya itu terletak pada diri anda sendiri. InshaAllah. :)

Q: Saya nak register jadi ahli but tak nak jual-jual ni, boleh ke ?
A:Boleh je terpulang pada anda. Beli untuk kegunaan sendiri pun boleh. Saya takkan paksa anda jual atau reach target sales tertentu. Semua yang nak berbusiness semua atas inisiatif sendiri. If you need guidance saya akan tolong. :)

Q: Ok, So bagaimana nak register?
A: Saya boleh tolong registerkan. Anda cuma perlu bagi details yang diperlukan+registration fees. Selepas itu,anda tunggu kat rumah, nanti member kit sampai ye. :)


FAQ Tentang Kelebihan & Faedah Menjadi Ahli Shaklee

Jika sebelum ini, saya pernah berkongsi dengan anda tentang kelebihan menjadi ahli Shaklee sehingga telefon dan inbox saya bertalu-talu menerima pertanyaan yang lebih kurang sama. Jadi, untuk memudahkan anda semua yang ingin mendaftar ahli Shaklee, saya menyusun dalam bentuk 8 Frequently Ask Questions (FAQ) yang sistematik supaya pencarian anda semua tentang kelebihan dan faedah menjadi seorang ahli Shaklee dalam akan terjawab.

Q : Bagaimana saya ingin daftar menjadi ahli / pengedar Shaklee?
A : Ada 2 cara anda boleh daftar menjadi ahli Shaklee:
> Buat bayaran pendaftaran ahli Shaklee sebanyak RM75 (Semenanjung) atau RM85 (Sabah/Sarawak).
> ATAU ada boleh membeli mana-mana kombinasi produk Shaklee melebihi 200 mata iaitu lebih kurang RM680 (Semenanjung) atau RM850 (Sabah/Sarawak)

Q : Apa kelebihan produk Shaklee ini berbanding lambakan supplemen lain di pasaran?
A : Produk Shaklee dijamin selamat dan sumbernya adalah tumbuhan semulajadi. Melalui ujian klinikal dan mendapat pengiktirafan FDA.

Beberapa senarai TIDAK Shaklee:
> TIDAK Mengandungi Paraben
> TIDAK Mengandungi Triklosan
> TIDAK Mengandungi Phthalates
> TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauril Sulfat (SLS)
> TIDAK Mengandungi Sodium Natrium Lauryl Eter Sulfat (SLES)
> TIDAK Mengandungi 1,4 Dioksana
> TIDAK Mengandungi Glikol
> TIDAK Mengandungi Bahan-bahan Cucian Organik yang ”Volatile”
> TIDAK Mengandungi Asid Hidroklorik
> TIDAK Mengandungi Ammonia
> TIDAK Mengandungi Sodium Hidroksida
> TIDAK Mengandungi Butyl Cellosolve
> TIDAK Mengandungi Formaldehyde
> TIDAK Mengandungi Bisfenol-A
> TIDAK Mengandungi Petroleum Distillates
> TIDAK Mengandungi Toulene
> TIDAK Mengandungi Peluntur Warna
> TIDAK Mengandungi Bahan Perisa
> TIDAK Mengandungi Pewarna
> TIDAK Mengandungi Lemak Trans
> TIDAK Mengandungi Pemanis Tiruan
> TIDAK Mengandungi Dakwat Toksin
> TIDAK Mengandungi Bahan-bahan terlarang

Q : Mitos atau benar. Produk Shaklee tidak halal.
A : Mitos!
Produk Shaklee adalah HALAL. Saya juga muslim seperti anda dan mencari yang HALAL itu adalah fardhu. Produk Shaklee mendapat sijil HALAL daripada Islamic Services of America (ISA) sebuah badan pengeluar sijil halal yang mendapat pengiktirafan dari JAKIM, Malaysia.

Q : Mitos atau benar, Shaklee memerlukan modal besar untuk daftar ahli?
A : Mitos!
Anda boleh pilih 2 opsyen di atas untuk menjadi ahli Shaklee. Stok dan penghantaran akan diuruskan 100% oleh pihak Shaklee Malaysia. Oleh itu, tiada sebarang kos tersembunyi.Apa kelebihan daftar dan jadi ahli Shaklee?

Q : Apa kelebihan daftar dan jadi ahli Shaklee?
A : Anda akan dapat berjimat sehingga 20 peratus dengan membuat pembelian dengan harga ahli. Lebih-lebih lagi, dari setiap pembelian, anda akan diberikan mata ganjaran dan kemudian ditukarkan kepada bentuk wang tunai pada setiap bulan.
> Cara mudah adalah daftar secara online. Anda boleh isi borang keahlian dalam blog ini dan saya akan uruskannya dari A sampai Z.

Q : Bagaimana nak mulakan bisness Shaklee? 
A : Sebelum memulakan bisness Shaklee, anda wajib mendaftar sebagai ahli shaklee bagi membolehkan anda dipanggil sebagai Shaklee Independent Distributor (SID). Yang nyata, untuk mendaftar ahli shaklee, anda tidak memerlukan modal ribu riban. Terdapat 2 cara bagaimana untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee, anda boleh rujuk entri ini mengetahui bagaimanakah caranya


Bagi yang telah mendaftar dengan upline masing, hubungi upline anda dan nyatakan niat untuk berbisnes dengan Shaklee. Mintak bimbingan dari upline masing-masing cara untuk memulakan bisnes. InsyaaAllah mereka akan guide anda kerana itu adalah tanggunjawab upline yang mendaftarkan anda.

Q : Kalau nak bisnes, kene g jumpa2 orang ke?
A : Bisnes Shaklee unik. Kenapa saya kata unik? Sebab ianya boleh dilakukan tatkala anda sedang menyusukan anak, ataupun sedang membasuh kain. Macam mana tu? Majoriti perjalanan bisnes shaklee adalah melalui online. Ini berdasarkan pengalaman saya. Saya tidak pernah menghabiskan masa untuk keluar rumah untuk mencari prospek atau pembeli. Hanya bermodalkan talian internet, pc ataupun laptop dan saya melakukannya melaui FB, Blog dan Fan page. Ini adalah kelebihan bagi mereka yang jenis pemalu atau segan nk promote product di khalayak ramai. Memang ramai yang berjaya dalam Shaklee terdiri dari mereka yang malu nk jumpa orang. Jadi shaklee adalah satu bisnes yang buat saya rasa selesa.

Q : Saya tidak pandai nk bisnes, boleh berjaya ke?
Semua bisnes bila tahu caranya ianya akan menjadi lebih mudah. Yang menjadi susah bila kita tiada mentor, tiada guideline, tiada sistem yang betul, tiada tips dan strategi pendek kata banyak buat syok sendiri. Ramai downline saya asalnya memang tidak pernah terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dengan bisnes tapi boleh maju dan sustained dengan bisnes shaklee, malah boleh merasa income tambahan 4 angka setiap bulan. Setiap orang memang dilahirkan untuk berjaya. Ianya bergantung sejauh mana kita merangka perjalanan kita untuk mencapai kejayaan dan mengeluarkan potensi diri yang tidak pernah dicungkil. Anda tidak akan pernah tahu anda pandai bisnes sehingga anda mencuba.

Q : Susah tak bisnes Shaklee ni? 
Bisnes shaklee adalah fleksible and automated serta scalable. Kami boleh menjalankan bisnes dari mana-mana sahaja dan bila-bila masa sahaja. Samada pergi bercuti ke atau balik kampung, bisnes tetap berjalan. Customer boleh dapat di serata daerah dan negeri di malaysia, in fact dari Indonesia, singapore, Brunei malah boleh pergi hingga New Zealand, London dan banyak tempat lagi. Temanya adalah world wide.Apa yang penting cara mesti betul. Dan untuk pengetahuan, bisnes produk kecantikan & kesihatan adalah antara bisnes yg terbaik. Lagi satu, anda tak perlu susah payah bukak kedai sebab ianya boelh dijalankan di rumah.

Q : Nak bisnes Shaklee ni kena ada banyak stok ke?
A : Satu lagi kelebihan shaklee, jika anda tidak ada modal yang banyak anda tak perlu risau. Tak mahu simpan stok pun boleh. Bila customer nak order barang, hanya dengan login sistem shaklee dan buat pembelian, Shaklee akan pos direct ke pintu rumah customer. Senang kan? Ramai yang mampu buat bisnes shaklee adalah kerana cara ni. Sebab tak semua dari kita mempunyai modal yang banyak untuk memulakan bisnes.

Q : Apa kelebihan kalau saya serius nak bisnes Shaklee? 
A : Banyak kelebihan yang Shaklee sediakan untuk ahli-ahli yang serius dan fokus dengan bisness ini. Anda bukan sahaja mendapat bonus bulanan yang dibayar di pertengahan bulan tatkala orang lain dh merasa sesak kerana wang gaji telah berada di paras amaran, tetapi juga anda boleh menikmati car bonus yang dibayar tunai, serta percutian percuma 5 stars mahupun tajaan umrah. Income yang disediakan oleh shaklee adalah unlimited, bermakna anda boleh push ur potential to the maximum untuk dapat income yang besar. Konsepnya selari dengna apa yang diajar dalam Islam iaitu siapa yang berusaha dia akan dapat. Berada dalam kumpulan family shaklee yang besar juga boleh melebarkan ukhuwah sesama islam. Hubungan dan jaringan yang erat di kalangan ahli adalah sesuatu yang sangat seronok sebab masing2 saling membantu dan memberi idea. Syukur alhamdulillah leader2 kami banyak memberi panduan dan bimbingan untuk berjaya.

Q : Sekiranya saya berminat nak bisness shaklee dan menyertai Group, apa yang kelebihan yang saya dapat? 
A : Pertama, jika anda betul2 serius nk jana pendapatan dengna shaklee di bawah group saya anda kene mendaftar sebagai ahali dahulu. Kemudian saya akan masukkan anda ke dalam group khas di FB dan WhatsApp. Segala teknik, panduan, bimbingan motivasi dan ilmu yang berkaitan akan diberi exclusive bg mereka yang serius untuk berbisnes di bawah jaringan group saya termasuklah coaching secara maya ataupun secara offline. Alhamdulillah, ahli-ahli di bawah jaringan group saya sangat support each other, banyak berkongsi ilmu dan memberi semangat. Im proud of them!!

Jika sekarang anda berada dalam situasi cukup-cukup makan sahaja dengan wang gaji sedangkan perbelanjaan dari tahun ke tahun semakin meningkat, bertindak sekarang. Tahun depan meningkat lagi sedangkan peningkatan gaji hanya sedikit. Lebih awal anda mula lebih cepat untuk menyediakan keperluan bagi menghadapi peningkatan pendapatan di masa akan datang. Jangan hanya berimpi untuk miliki kereta besar, rumah besar, bebas bercuti kemana sahaja, boleh bg mak ayah banyak setiap bulan kalau hanya ianya sekadar angan-angan. Tukar angan-angan menajdi realiti yang pasti, mulakan langkah NOW! Walau siapa pun anda, jika punya hati yang kental dan semangat untuk berusaha ketahuilah bahawa anda akan berjaya!


MY PERSONAL VIEW

Saya tahu ada sesetengah individu skeptical  dengan bisnes-bisnes begini. Sama ada pernah terkena kerana join bisnes yang perlu keluar modal beribu-ribu tapi produk susah nak jual atau ada juga yang sekadar dengar-dengar cakap orang lain. 

May 2013 saya join Shaklee sebab saya yakin dengan produk yang dijual. Saya mula menggunakan Shaklee pada tahun 2003 . Itupun my parents yang belikan . Masa tu masih bujang dan dan baru mendaftar ijazah sarjana (masters) . Malu bila ingat balik bila ada duit elaun belajar tapi parents yang bekalkan supplement. Masa tu masih muda 22 tahun. Badan rasa sihat sokmo jadi saya tak nampak sangat benefits produk. Saya makan pun sebab setiap kali call my parents they all tanya dah makan ke belum . Tapi bila dikenang-kenang balik masa tu saya memang tak pernah ada stok panadol macam kawan-kawan yang lain. . Alhamdulillah sangat jarang sakit walaupun stress jugakla belajar..stress juga orang tanya bila nak kahwin padahal kita baru je register buat master lepas habis degree.Saya berkunjung ke Pusat Kesihatan Universiti pun sekadar untuk buat check up dan scaling gigi yang free sebab saya students. 

Dalam 2 tahun selepas tu saya terputus stok Shaklee sebab kawan papa yang jual Shaklee tu pindah ke Sarawak. Masa tu perniagaan online bukan famous macam sekarang. Supplement saya masih ambil sebab selepas bekerja,  berkahwin dan bersalin baru rasa diri dah tak semuda dulu :). Sesekali singgah di guardian atau Watson. Alhamdulillah 2013 saya bertemu kembali dengan SHAKLEE. Niat asal nak guna sendiri je dan nak bagi pada my parents. Tapi tak sangka saya dapat TIGA NILAI TAMBAHAN lain

MEMBANTU ORANG LAIN
Product pertama yang saya beli ialah ESP sebab masa tu susu saya pun makin berkurang. My baby Durra sudah 17 bulan tapi saya punya tekad nak menyusukan dia sehingga 2 tahun. Bila saya nampak kesan positif saya share di Casabonda. Alhamdulillah ada mommy yang minat nak mencuba. Rasa teruja sangat bila dia  yang hampir-hampir give up nak teruskan breastfeeding pada usia baby 5 bulan sebab susu sangat kurang tapi kini sedang rancak membuat stok EBM. Alhamdulillah. Saya juga ibu seperti mereka yang punya cita-cita setinggi awan untuk memberi terbaik buat anak-anak. Cuma kadangkala Allah menduga kita. Pengambilan supplement adalah sebagai usaha. Selebihnya kita berdoa dan berserah kepada Allah. 

Bila sebut pasal bisnes ramai juga yang risau pasal marketing dan sales. Saya sangat percaya pada satu baris perkataan

Good product speaks for itself

Saya tak perlu risau pasal keselamatan produk sebab produk SHAKLEE mempunyai kelulusan KKM. Ia juga bukan produk baru. Shaklee sudah 50 tahun di persada antarabangsa. Bukan produk makmal belakang rumah. Kadang-kadang ada produk SHAKLEE yang saya sendiri belum berkesempatan nak cuba lagi tapi ada customer hubungi untuk beli sebab dia terima good review dan testimonial dari kawan-kawan yang makan.


MOTIVASI YANG TAK PUTUS-PUTUS
Bila join Shaklee kami akan diberi coaching dan motivasi yang berterusan melalui secret group di FB dan whatsapp. Hampir setiap hari saya didedahkan dengau aura-aura positif , kata-kata semangat, marketing plan dan pelbagai lagi. Semuanya secara online tak perlu nak hadir seminar atau meeting. Saya sukakan cara sebegini sebab untuk keluar di hujung minggu for bisness seminar memang sangat mustahil untuk saya pada masa kini . (Anak-anak yang masih kecil, tiada maid dan husband yang kadang-kadang kerja di hujung minggu). 


BONUS
2 nilai di atas ialah bonus terbesar buat saya . Kepuasan hati dapat membantu orang lain (dengan izin Allah) dan rangkaian network yang sangat positive dan supportive tanpa sebarang paksaan. 

Sebenarnya susah juga bila nak cakap pasal bonus dalam bentuk wang sebab terlalu subjektif bergantung pada individu. Bila kita berikan satu nilai ringgit tertentu ada orang yang rasa banyak ada orang yang rasa sedikit (contohnya bila kerajaan bagi imbuhan RM500 sempena raya. Macam-macam bunyi yang dengar)
Bila saya  berjumpa face to face dengan pembeli yang berminat ramai yang terkejut dengan status sebenar saya . Saya baru bermula dengan Shaklee. Gaji sebenar tugasan hakiki saya memang jauh berbeza dengan bonus Shaklee saya sekarang (InsyaAllah semoga rezeki terus bertambah). Mungkin ada yang berkata "eleh...bonus banyak tu pun sibuk nak buat blog entry". Bonus Shaklee saya begitu sebab saya buat sekadar suka-suka atau part time.  Saya ada tugasan hakiki iaitu menyempurnakan pengajian saya  (saya sedang buat PhD. cuti kerja bergaji penuh + elaun belajar) .  Balik rumah tugasan hakiki saya untuk anak-anak dan suami . Tak ada maid. Semua saya buat sendiri dari A to Z. Walaupun begitu sejujurnya saya masih sangat HAPPY bila Shaklee beri bonus di tengah-tengah bulan . Alhamdulillah rezeki . Zaman sekarang susah nak cari orang beri duit pada kita. Yang banyaknya situasi kita perlu keluarkan duit. 

Kalau lihat mereka yang serius in Shaklee bonus mereka memang buat mulut ternganga kita mendengarnya. Leader di group saya mostly bermula dengan wanita bekerjaya (engineer etc) , resign dari kerja setelah beberapa bulan serious dengan Shaklee dan dan sekarang jadi WORK AT HOME MOM dengan bonus 4-5 angka sebulan. Jadi saya rasa SANGAT RUGI jika sesiapa yang punyai kemudahan internet di rumah + tak perlu menghadap traffic jam pagi dan petang macam saya +  punya masa untuk focus dengan bisness jika tak terlibat dengan bisness ni. Marilah mencuba. Mungkin ini akan jadi titik perubahan dalam hidup anda. 


JOM DAPATKAN PRODUK SHAKLEE DGN HARGA MURAH BERSAMA SAYA:AZMI HASHIM. JOM JOIN BISNES SHAKLEE HARI  INI.

AZMI  HASHIM 
Email : mihash55@yahoo.com.my.
Hp : 0124899504
Shaklee ID :1094742
Web : www.sihatwalafiat.com
FB : sihatwalafiat

0 comments:

Post a comment