Kesihatan mempengaruhi sebahagian besar kehidupan kita secara penampilan Luaran dan dalaman. Keupayaan seseorang juga bergantung kepada standard Kesihatannya. Dalam memastikan kesihatan pada tahap optima pemakanan dan Persekitaran kita adalah factor penting yg harus diambil berat oleh setiap individu... < baca selanjutnya>


Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai...
baca-selanjutnya>

Cadangan waktu pengambilan nutrisi Shaklee mengikut jenis produk...
baca-selanjutnya>
Kombinasi produk Shaklee yg dicadangkan bagi
meningkatkan kesihatan secara optimum...
baca-selanjutnya>
Set bajet dibawah RM350, kombinasi beberapa produk pilihan terbaik shaklee..
baca-selanjutnya>


Zinc Complex

Zink merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh kita. Ia merangsang tindakan bagi 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi-reaksi biokimia dalam tubuh kita.Zinc nutrient yg. Diperlukan utk sihat.

Menyokong dan Memelihara Kesihatan yang Baik Zinc Complex Shaklee merupakan faktor dalam memelihara kesihatan yang baik dan membantu dalam memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein. Ia juga menyediakan kalsium untuk memelihara kesihatan.

*Khasiat Zinc Shaklee lagi :-
Bantu badan lawan bacteria dan virus , badan perlu Zinc utk membuat protein dan DNAA , membantu pertumbuhan/pembesaran ,menyembuh luka , meningkatkan system imun , membantu pengeluaran insulin utk mencegah diabetis , mengurangkan/mencegah kanser prostat , utk ovulasi wanita – perlu zinc utk pengucupan uterus membantu mengembalikan daya ketahanannya , membaiki radang kulit seperti acne dan rambut , membaiki radang kulit ,mengatasi kelesuan kronik , mengekalkan deria dan bau , meningkatkan kuantiti dan kualiti sperma utk lelaki , mengatasi rambut gugur dan botak , membentuk kolagen utk pembentukan protein , utk penyembuhan luka yg cepat , bagus utk mengatasi kurang selera makan, cirit birit, mata rabun , hilang bau busuk badan , mengatasi hilang berat badan ,membantu ingatan lebih baik .
Cara makan zinc lebih berkesan:- makan 1 biji sebelum makan/perut kosong .Elak makan dgn supplement lain.Daya penyerapan zinc kalah dgn zat/vitamin lain .

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sitemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.

 Untuk suami, sangat digalakkan mengambil zinc untuk meningkatkan kesuburan mereka. Zinc penting untuk pengeluaran sperma dan memberi kekuatan kepada sperma. Kekurangan zinc menyebabkan penurunan hormon testosteron, pengecutan testis dan pengurangan sperma yang sihat.Selain itu, pengambilan zinc pada jangka panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

Berapa banyak zinc yg anda perlukan?  Sila rujuk jadual dibawah.:-

Birth to 6 months
2 mg
Infants 7–12 months
3 mg
Children 1–3 years
3 mg
Children 4–8 years
5 mg
Children 9–13 years
8 mg
Teens 14–18 years (boys)
11 mg
Teens 14–18 years (girls)
9 mg
Adults (men)
11 mg
Adults (women)
8 mg
Pregnant teens
12 mg
Pregnant women
11 mg
Breastfeeding teens
13 mg
Breastfeeding women
12 mg

17   Kebaikan Zink Complex lagi :-
Penjagaan Kulit: Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne. Ia adalah lebih berkuasa daripada placebo dan penggunaan ubat-ubatan antibiotik masih dianggap lebih berkesan.
Ekzema: Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan. Zink memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
Jerawat: mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zink juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.
Penyembuhan luka: Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.
Gangguan Prostat: Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.
Hilang berat badan: Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.
Mengandung: Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.
Pembiakan: Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.
Fungsi Biologi: Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.
Jangkitan: Zink membantu seseorang untuk mengesan rasa dan bau, memberikan bantuan kepada penyembuhan luka, meningkatkan imuniti dan membantu dalam menggalakkan pertumbuhan janin. Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.
Antioksidan: Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .
Aturan Enzim: Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.
Kanser: Bagi lelaki, zink memainkan peranan yang penting dalam kelenjar prostat dan mencegah kerosakan awal, yang boleh membawa kepada masalah seperti kanser.
Kelesuan Kronik: Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil minyak ikan, kerana ia kaya dengan zink. Para doktor tidak mencadangkan ubat-ubatan lain yang diperlukan untuk menyembuhkan keletihan yang kronik kecuali pengambilan minyak ikan yang kaya dengan kandungan zink.
Botak: Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
Kehilangan tulang: Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.
Buta Malam: Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.

AKIBAT KEKURANGAN ZINC :-
1. Masalah kematangan organ seks yg lambat.
2. Impoten.
3. Perkembangan yg kecil & pincang pada tekstikel.
4. Sperma yg rendah.
5. Kemerosotan fungsi seksual
6. Penuaan pra-matang.
7. keguguran rambut.
8. Luka lambat sembuh.
9. Lemah daya ingatan
10. depresi
11. anemia
12. lemah daya penglihatan

Simptom/akibat kekurangan zinc:-

 • Hilang selera makan, dan minat terhadap makanan.
 • Jerawat.
 • Keguguran rambut.
 • Kurang deria bau dan rasa.
 • Kuku rapuh dan tanda putih2 pada kuku.
 • Kulit bersisik.
 • Luka lambat sembuh.
 • Jangkitan berulang.
 • Sukar tidur.
 • Masalah kesuburan bagi lelaki[sperma kurang kuantiti dan kauliti].
 • Menjadi terlalu sensitif.
 • Kadar kolesterol yang tinggi

Apa itu zinc
Zinc merupakan mineral yang perlu ada dalam setiap sel tubuh yang diperlukan dalam aktiviti metabolisma badan sebagai komponen penting enzim. Ia memainkan peranan dalam sistem imunisasi, pertumbuhan dan perkembangan seksual seseorang.

Kelebihan Zinc Shaklee
1. Dirumus dari gabungan zinc glukonat semulajadi dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium & serbuk alfalfa untuk hasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh.
2. Sesuai untuk pengambilan jangka panjang
3. Berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadmium & plumbum dari tubuh

KHASIAT
PENERANGAN
Mengaktifkan 200 jenis enzim
Berkebolehan mengabung DNA,RNA & protein seterusnya merangsang sel2 baru.
Mengaktifkan lebih 200 jenis enzim dalam tubuh utk memelihara pertumbuhan gigi & para remaja.
 Membentuk Kolagen
Membantu pembentukan protein utama bagi tisu sokongan dalam badan serta perkembangan kulit,kuku & organ. 
Memperbaiki Diabetes
Membantu pengeluaran & pengekalan insulin serta mencegah diabetes.
Bintik putih kuku
Tanda kekurangan zinc yg boleh mnyebabkan depresi,lemah daya ingatan,mudah sakit,pemulihan luka yg lambat,pembengkakan prostat,anemia,lemah daya penglihatan @ hilang daya penglihatan
Mempertingkatkan sistem imum
Membantu pengeluaran kelenjar thymus.
Kelenjar Thymus mempertingkatkan sistem imum dgn pengeluaran T-cells utk mnentang kanser & menghalang virus@bakteria penyakit.
Cepatkan pemulihan luka
Memulihkan luka dalam & luaran selepas pembedahan, memperbaiki alergi & bintik dikulit.
**hancurkan zinc & tabur ditempat luka utk mempercepatkan pemulihan luka.
Memperbaiki masalah prostat
Melindungi masalah kesihatan prostat,memperbaiki & menyembuh pembesaran kelenjar prostat
**Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc mengurangkan prostatomegaly/pembengkakan prostat dlm kadar 70%
Kemampuan seks lelaki
Pengambilan utk jangka panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki,menggalakkan penghasilan sperma & impoten.
Zinc yang secukupnya penting utk keupayaan seks yg bertenaga.
Ovulasi wanita
Membantu pengucupan uterus mengembalikan daya ketahanannya.
Memperbaiki radang kulit
Kajian menunjukkan pengambilan zinc sbanyak 4-8 tablet akan memperbaiki radang kulit sperti akne & jerawat.
Mengekalkan deria bau
Kekalkan deria bau yg sihat & sensitive (rasa & bau)
**Zinc adalah khazanah lelaki. Tahukah anda zinc dlm prostat lelaki adalah 10x ganda dari organ lain & merupakan peranan penting dlm organ seks lelaki.
Rawatan Ekzema
Juga dikenali sebagai dermatitis atopic iaitu gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan.
Zink menyembuhkan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.
Rawatan Jerawat
Mineral ini mampu menghilangkan jerawat dari kulit dengan mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yg memainkan peranan yg dominan dalam menyebabkan jerawat.
Berhubungkait dengan sintesis kolagen yg membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit & kekalkan kulit sihat.

Fungsi Biologi
Seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman
Rawatan Botak
Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa.
Pemulihan yang disyorkan oleh doktor  ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink.
Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut
Rawatan Buta Malam
Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan.
Dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata

Zinc Complex [ Natural Metabolic Workhorse ]  120 tablet / 120 sajian = 1 hari=1 tablet
Zinc Complex each tablet contain 120mg calcium as dcalcium phosphate 120mg, Zinc 15mg as zinc gluconate
Harga runcit  : 3M3.75
Harga Pos : WM : RM10 , EM : RM20
Kod Produk : 10417
Harga Pengedar : RM27
PV : 27
UV : 8

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuh atau mencegah seberang penyakit  tetapi ia adalah supplement berkualiti tinggi* . Sihat dan Sakit adalah ketentuan Allah.Tugas kita berikhtiar untuk sihat.Moga-moga dengan mengambil produk ini INSYALLAH kesihatan dan penampilan kita akan bertambah baik.

JOM DAPATKAN PRODUK SHAKLEE DGN HARGA MURAH BERSAMA SAYA:AZMI HASHIM. JOM JOIN BISNES SHAKLEE HARI  INI.

AZMI  HASHIM 
Email : mihash55@yahoo.com.my.
Hp : 0124899504
Shaklee ID :1094742
Web : www.sihatwalafiat.com
FB : sihatwalafiat

0 comments:

Post a Comment