Kesihatan mempengaruhi sebahagian besar kehidupan kita secara penampilan Luaran dan dalaman. Keupayaan seseorang juga bergantung kepada standard Kesihatannya. Dalam memastikan kesihatan pada tahap optima pemakanan dan Persekitaran kita adalah factor penting yg harus diambil berat oleh setiap individu... < baca selanjutnya>


Tanda-tanda sakit yang selalu kita rasakan berhubung kait dengan fungsi badan yang lain. Bacalah untuk menilai...
baca-selanjutnya>

Cadangan waktu pengambilan nutrisi Shaklee mengikut jenis produk...
baca-selanjutnya>
Kombinasi produk Shaklee yg dicadangkan bagi
meningkatkan kesihatan secara optimum...
baca-selanjutnya>
Set bajet dibawah RM350, kombinasi beberapa produk pilihan terbaik shaklee..
baca-selanjutnya>


OsteMatrix™


Tulang merupakan struktur penting di dalam tubuh manusia. Ia merupakan kerangka yang menyokong berat badan dan organ utama seperti paru-paru, jantung, hati dan ginjal serta membolehkan kita menggerakkan otot-otot dan tubuh secara bebas. Mengekalkan kesihatan tulang secara optima adalah penting bagi mendapatkan kesihatan optima menyeluruh.

Lebih daripada Sekadar Kalsium ] 1 kapsul =1 gelas susu tinggi kalsium/80 biji badam
OsteMatrix™ membekalkan nutrien-nutrien harian termasuk kalsium yang dapat membantu dalam pembentukan dan penjagaan tulang dan gigi. Ia juga mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral zink, tembaga dan manganese untuk membantu dalam memelihara kesihatan yang baik. Kaplet yang bersaiz kecil dan disalut licin ini juga mudah ditelan.Khasiat Ostematrix lain :-mengelakkan drp penyakit Osteoprosis [tulang repuh] meringan stress , menstabil tekanan darah , meringankan sakit semasa haid , mengatasi masalah gastrik , atasi insomonia , mengurangkan sembelit , utk ibu mengandung , mengatasi kekejangan otot [cramp] membaiki stimulasi urat saraf , mengurangkan sakit pinggang akibat kekurangan kalsium.Pengaalkalian tubuh –kalsium mineral penting memastikan PH tubuh – menghalang obeseti diusia tua , mengatasi penyakit riket – penyerapan kalsium dan fosferus meningkatkan ketumpatan tulang ,menguatkan kerangka badan .mengatas penyakit periodontal , mengaktifkan enzim tubuh utk menghasilkan tenaga , magnesium dlm Ostematrix ada ion positif badan dlm badan kita .
     
Individu yg perlu ambil OsteMatrix :- Ibu hamil/menyusu anak . wanita usia berusia 30 tahun keatas[usia 30 tahun jisim tulang berkembang sudah pada tahap maksimum , mereka yg malas minum susu , warga tua , perokok, peminum arak , pengemar minuman ringan , pesakit tulang belakang , gigi/ tulang  rapuh ,wanita yg mengelami PMS[ Pre-menstrul Sindrome ]

Ringkasnya 10 fungsi & kebaikan ostematrix shaklee
1. Menguatkan Tulang
2. Mencegah Obesiti
3. Melindungi Otot Jantung
4. Mengelakkan Kanser Kolon
5. Mencegah Blues Pra-haid
6. Mencegah Batu Karang
7. Memastikan Tahap pH Alkali Yang Sihat
8. Kawalan Tekanan Darah
9. Mengekalkan Gigi dan Gusi
10. Membantu Pengangkutan Nutrien

 Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan.

*Ostematrix = kandungan=1000mg kalsium = sumber semula jadi mudah menyerap,400mg.magnesium mengasimilasikan kalsium kedalam tulang dan menguatkannya.400iu vitamin D merangsang penyerapan kalsium .Boron –bantu dalam metabolism tulang. Mangan,tembaga,zinc –mengaktifkan enzim yg.membantu dlm.pembinaan tulang .
 


Kalsium : Kesihatan Tulang atau Sakit Jantung?

Secara umumnya, pengambilan kalsium difokuskan pada kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang cukup adalah antara saranan pemakanan oleh kementerian kesihatan Malaysia (KKM), di mana kanak-kanak dan remaja 18 tahun ke bawah memerlukan 1300mg kalsium sehari, lelaki dan wanita dewasa (19-50 tahun) memerlukan 1000 mg sehari. Manakala, individu berumur lebih dari 50 tahun, institut perubatan menyarankan pengambilan kalsium yang lebih serta keperluan harian sekurang-kurangnya 1200 mg sehari.
Tetapi, satu kajian memberi perhatian tentang kaitan pengambilan supplemen kalsium dan kesan sampingan penyakit jantung.

Kajian Dr. Mark Bolland dari Universiti Auckland, New zealand menemukan kaitan di antara supplemen kalsium (sekurang-kurangnya 500mg) meningkatkan risiko serangan jantung sebanyak 30%. Antara mekanisma penyebab yang mungkin terlibat ialah peningkatan kelikatan darah dan penurunan fleksibiliti salur darah akibat pemendapan kalsium di dinding arteri. Kajian beliau yang lain melibatkan wanita menopos juga memberi bukti signifikan perkaitan risiko kardiovaskular.

Memandangkan kajian menyeluruh diperlukan untuk meyakinkan pengguna dalam isu ini. Adalah lebih elok untuk kita kembali kepada asas. Kebanyakan kita mengambil supplemen kalsium kerana khuatir akan kecukupan pengambilan kalsium harian kita. Kajian membuktikan pengambilan kalsium secukupnya melalui diet mampu mengelakkan risiko penyakit jantung. Jadi, asasnya ialah pengambilan kalsium dari makanan atau minuman perlu mencukupi dan seterusnya kita tidak perlu mengambil supplemen.

sebagai contoh, jika anda mahu mencapai keperluan kalsium 1000mg sehari dan anda ambil 3 hidangan susu atau soya, anda sudah hampir dengan sasaran keperluan. contohnya:
Susu (1 cawan, 8 oz) :300 mg kalsium ---> pilih susu rendah lemak tinggi kalsium.
Yogurt rendah lemak (1 cawan, 8 oz) : 400 mg kalsium
Keju (1 oz cheddar atau mozarella) : 200 mg
Susu soya diperkaya kalsium (1 cawan, 8 oz) : 400 mg

contoh di atas ialah dari sumber susu dan tenusu. Anda digalakkan untuk mendapatkan sumber kalsium dari sumber lain:

Sayur-sayuran 
Jantung Pisang (1/4 biji) : 56 mg
kubis (1 cawan) : 59 mg
Brokoli (1 cawan): 180 mg
Bayam dimasak (1 cup): 240 mg
Buah-buahan
Buah-buahan kering (1 cawan): 300 mg
jus oren diperkaya kalsium (1 cup [8 oz]): 400 mg
Jambu batu tanpa biji (1/2 biji): 50 mg
Limau manis (1 biji): 58 mg
Nangka(4 ulas tanpa biji) : 76 mg
kekacang 
Biji bijan (1 oz): 280 mg
kacang almond (1 oz): 80 mg
kacang dhal mentah (1/4 cawan) : 62 mg
kacang panggang (3/4 cawan) : 67 mg
ikan
Kembung (3 oz): 250 mg
Sardin (3 oz): 370 mg
lain-lain 
Tau fu fah tanpa gula (1 bekas) : 243 mg
Tau hoo (2/3 silinder) : 131 mg
Tau kua (1 keping) : 105 mg

Kesimpulannya:
1) untuk kesihatan tulang, pengambilan supplemen kalsium bersama vitamin D (1000 IU) digalakkan. Tetapi pastikan bersama vitamin D.
2) Lebih digalakkan untuk mempertingkatkan pengambilan kalsium melalui pemakanan harian dan bukan dari supplemen.
3) supplemen kalsium mestilah diambil untuk mencukupkan saranan pengambilan harian bukan dijadikan untuk menggantikan keperluan harian (kalsium sitrat lebih digalakkan).
4) Kajian ini memfokuskan risiko penyakit jantung, tetapi jangan lupa risiko pembentukan batu karang. Tidak seperti supplemen, kasium dari makanan kurang menyebabkan pembentukan batu karang.

jadi, manfaatkan makanan segar ciptaan Allah s.w.t berbanding supplemen kalsium buatan manusia. Kajian ini adalah peringatan bahawa benda baik yang berlebihan tidak semestinya baik untuk kita, termasuklah kalsium.

OsteMatrix[BONE HEALTH] mengandungi : Kalsium 1000mg , magnesium 400mg , Vit .D 400IU dan boron utk  tulang kuat
Dan kukuh . 120 kapsul / 30 sajian = 4 kapsul sehari : 2 siang 2 mlm . Comprehensive,clinically Proven and to Swallow .Strong
Bones for strong body .
Harga runcit  :  RM61.00
Harga  Pos : WM : RM10 , EM :  RM20
Kod Produk : 10128                                
Harga Pengedar [ahli] : RM49
PV : 49
UV : 16

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuh atau mencegah seberang penyakit  tetapi ia adalah supplement berkualiti tinggi* . Sihat dan Sakit adalah ketentuan Allah.Tugas kita berikhtiar untuk sihat.Moga-moga dengan mengambil produk ini INSYALLAH kesihatan dan penampilan kita akan bertambah baik.

JOM DAPATKAN PRODUK SHAKLEE DGN HARGA MURAH BERSAMA SAYA:AZMI HASHIM. JOM JOIN BISNES SHAKLEE HARI  INI.

AZMI  HASHIM 
Email : mihash55@yahoo.com.my.
Hp : 0124899504
Shaklee ID :1094742
Web : www.sihatwalafiat.com
FB : sihatwalafiat

0 comments:

Post a Comment